Practice Projects People Contact Us Join Us    

You can check out our facebook page for more current news and progress photos

    Click here to visit
the National Trust page
about Snowshill Manor

Bankside, Broadway. Nr Evesham.

2009 / 2010
Construction of New Rear Extension and Internal Re-Ordering

The Wain House

140 High Street, Broadway is a 17th century Cotswold stone faced property with extensive internal timber framing and natural stone slate roof. Essentially, the building is a 2 storey main range with a 2 storey right hand cross wing. Both have post-habitable attics.

The property has undergone numerous unsympathetic alterations throughout its history, internally and externally. External alterations, made in the late twentieth century, included a small Cotswold rubble stone extension and a modern glass and wood veneer conservatory to the rear.  Also a timber, canted bay window on a stone rubble base was installed at the front, probably replacing a similar 19th century window.

Of previous internal alterations, the most significant is the re-positioning and replacement of the ground floor stairs and the insertion of a 1st floor staircase to access the attics. Both were 20th century staircases of poor quality and unsympathetic character. Late C20th introduction of softwood studwork was used in re-creating a third bedroom and toilet on the 1st floor and a fourth bedroom and en-suite room on the 2nd floor.

The proposed works included removal of the modern and discontinuous staircases and installation of a new continuous staircase in a better location within the house. This allowed the restoration of certain rooms to their original size by the removal of modern studwork.

Additional internal re-planning improved circulation of the existing layout and introduced a new 1st floor en-suite shower room to the master bedroom and improved the 2nd floor accommodation. The internal re-planning was designed around the existing fabric and limited the need to remove existing timbers of historic value.

Most of the changes involved the removal of existing poor quality and unsympathetic alterations and provided a much better use of space. Changes to the historic fabric of the property were kept to a minimum.  The internal re-planning allowed for a tidier arrangement of the drainage goods than previously.

 
 

Bankside Picture Gallery

New oak joineryNew bespoke oak joinery includes new staircase and new doors

A ground floor rear extension formed part of the scheme, which housed a new bespoke kitchen area and a space for dining. The existing house is modest and cosy; the intention with the extension was to create a more open space that was much lighter whilst retaining the character and scale of the existing timber framed structure. Folding doors open on to the new courtyard with a flush threshold, which allows integration of the inside and out during the warm summer months or during dinner parties and entertaining.

Rear elevation

New rear extension internal views
Underfloor heating was incorporated in a new Limecrete floor throughout the ground floor. Limecrete allows the floor, and building to breath ensuring that water doesn’t get trapped in the building fabric.

During the winter of 2009, leading up to works commencing, the house was unfortunately subjected to a failed water tank, which caused significant damage to the timber structure and existing finishes of the house. Infill panels were damaged and needed replacing areas of timber required pieced in repairs to ensure the frame’s stability and re-roofing of the entire house was undertaken to better insulate the house from the cold weather.

Garage interior
Amalgamation of different materials in harmony

The timber bay window at the front of the house was replaced with a stone mullioned bay. This was more in keeping with the town vernacular and other windows on the front elevation.
kitchen extension

Go back to the main projects page or try the quick link to Types of Building or Types of Work