Practice Projects People Contact Us Join Us    
 

 

Hall House

HALL HOUSE Sawbridge, nr Rugby, Warwickshire
1995 2000

This Grade II* 15th Century timber framed house has undergone many changes; originally the manor house, it consisted of an open hall probably flanked by cross wings.  In the 16th Century a floor was inserted in the hall and the service wing and cross passage were reconstructed.  By the end of the 19th Century it had been divided into four cottages.

During the 20th century the building became increasingly dilapidated and the south wing was demolished in the 1920s. By the 1980s the cottages were under a demolition order but were bought by new owners who returned it to a single dwelling.

Repairs had been made using whatever local materials were available, resulting in a patchwork of finishes but despite its many alterations, much original structure remained including a timber mullioned window, sections of the original thatch (by then covered with corrugated iron) but most spectacularly, the decorated arched truss which used to span the open hall.

The new owners did not wish to lose the varied character that the building had developed and a carefully considered scheme was prepared combining repair, adaptation and reinstatement.

The varied appearance of the exterior of the building was retained; Timber framing was repaired using traditional techniques and lost elements reinstated where necessary to ensure the integrity of the frame. Both brick and stonework were repaired using traditional techniques and hard cement renders were replaced with lime plaster. Thatch was reinstated over the whole of the building and limewash was applied to all the walls, reuniting the varied character of the building.

The interior was re-planned with a new staircase, bathrooms and kitchen, while the decorated arched truss, part of the original hall, is now a main feature of the principal bedroom.

 
 

Hall House Picture Gallery


Hall House as we first saw it



Before . . .


. . . and after


A comfortable interior in keeping with the building's history


Rear elevation



Return to Top of Page